Kort om Regenerativ Turism
"Regenerativ" betyder "förnyande" eller "återskapande." Det används för att beskriva processer eller metoder som syftar till att återskapa, reparera eller förbättra något, ofta på ett sätt som bidrar till långsiktig hållbarhet. Jag brukar själv beskriva det som “livgivande”.
Regenerativ turism är en form av turism som går ett steg längre än hållbar turism, där det handlar om att aktivt bidra till att förbättra och återuppbygga de platser som besöks. Det kan vara direkta åtgärder som att återställa skadad mark, bidra till biologisk mångfald eller ge tillbaka till lokalsamhället ekonomiskt eller praktiskt.
Visst, vi ska inte fastna i begreppen, för det vi menar med hållbar är ju många gånger regenerativ utveckling då den är grunden för långsiktigt liv. Men det är ändå intressant att nya begrepp kan öppna ögonen för nya sätt att se och arbeta.
— — —
“Legacy” är en term som används inom event- och mötesindustrin för att beskriva den långsiktiga positiva påverkan som kongresser, konferenser och stora möten kan ha på lokalsamhället, bortom det direkta ekonomiska bidraget. Istället för att bara fokusera på turismintäkter och hotellbokningar, handlar legacy om att skapa värden som lever kvar och gynnar samhällen, branscher och individer på djupare sätt. Det kan exempelvis vara genom kunskapsöverföring, utbildning och andra sociala projekt.
— — —
Platsens betydelse för regenerativ turism
Det handlar om att ge tillbaka mer än man tar, att bidra mer positivt till en plats.
Platsen är central för regenerativ turism. Platsen vi verkar på där annat liv lever - lokalsamhället med medmänniskor, djur och växter.
Det kan liknas vid destination, vilket är ett begrepp som vi inom branschen vanligtvis använder, ett ordval som mer sätter besökarens eller turismföretagen i centrum. Så vi använder istället platsen som begrepp för att tydliggöra att vi delar den med andra livsformer. Att dessutom arbeta mer med platsutveckling än destinationsutveckling är ett exempel på att vi numer ser turism som en del av något större, i relation till vår omgivning. Att utgå från att det är platsen, med det liv som lever där, som ska blomstra, och att turismen kan vara ett av flera olika redskap för det.
Varje plats är unik och varje plats har sitt budskap. Platser påverkar människor på olika sätt, därför är det också viktigt att de som är verksamma på platsen förstår den och kan skapa upplevelser som respekterar den. Därför är lokal arbetskraft och lokalkännedom så värdefullt, inte bara för den lokala ekonomin och för besökarens upplevelse - utan för att besökaren ska kunna komma i kontakt (connecta) med platsen, och möta den med respekt och förståelse. Det här går ganska djupt och jag kommer därför ägna ett av vårens månadsbrev till just Platsens betydelse.
— — —
Så här jobbade vi förr, så här jobbar vi allt mer nu:
Då: Företaget överlevnad eller tjänstepersons karriär i fokus
Nu: Platsens livskraft i fokus
Då: Konsumentbegär i fokus
Nu: Platsens önskan i fokus
Då: Standardisering och direktiv uppifrån
Nu: Anpassning och lokal förankring
ETT VIKTIGT MINDSET
Det mest värdefulla mindset jag tror att man kan bära med sig för att utveckla det regenerativa arbetet och filosofin i sitt agerande, i sin yrkesroll och i allt man åtar sig är…
”Allt handlar om att dela”
Vi delar en plats, vi är inte ensamma här eller har förstahands rätt till den. Alla åsikter och behov som de som lever på platsen har (djur, människor, växter) behöver respekteras och enas kring.
Vi delar upplevelser med våra besökare, med lokalsamhället och med turismaktörerna. Det handlar inte om att ge eller ta, det handlar om att dela. Alla behöver bidra positivt utifrån sin roll.
Vi behöver mötas i öppna dialoger där alla åsikter välkomnas. Se det som en samling kring en lägereld där man möts, men alla ser lägerelden från sitt perspektiv. Det är först när vi delar vår bild för varandra som vi alla kan få ett större helhetsperspektiv och tillsammans agera därefter. Dela därför också era stories vid lägerelden.
CHECKLISTA
Regenerativ Turism
& de fyra ben den står på:
SKYDDA
Skydda natur och kultur som är viktiga för platsen.
DELA
Dela platsen på ett sätt som gynnar både lokalsamhället och besökaren.
FÖRMEDLA
Förmedla platsens värde på ett sätt som ökar förståelsen och uppskattningen.
UPPLEVA
Ge besökare en meningsfull och autentisk upplevelse som fördjupar
deras kontakt med platsen.
REFLEKTIONER:
Hur kan jag dela min plats med andra?
Hur kan jag som resenär dela platsen med de som lever där?