Kort om Ansvarsfull Kommunikation

Vi kommunicerar mest hela tiden med allt vi gör. Medvetet eller omedvetet skickar vi ut signaler till vår omgivning som mottages och skapar reaktioner och tankar hos dem. När vi arbetar för en mer hållbar och bättre värld vill vi säkerligen att även vår kommunikation ska bidra positivt till omvärlden, men gör den verkligen det? Ansvarsfull kommunikation är ett medvetet val, en handling som genomförs efter övervägning av påverkan och konsekvens.

Alla ageranden får konsekvenser. Så hur kan vi ta ansvar för vår kommunikation via sociala kanaler webbsidor, annonsering och PR med mera?

— — —

Är det samma sak som Hållbar Kommunikation?
Delvis. Men när vi hittills talat om hållbar kommunikation har det många gånger kommit till att handla mer om hur vi kan kommunicera vårt hållbarhetsarbete internt och externt, om exempelvis Green claims eller greenwashing. Att se med ansvarsfulla ögon på sin kommunikation är att gå djupare i det budskap man väljer att förmedla och med medvetenhet se konsekvenserna av det i ett större sammanhang. Vilken värld, vilka normer, vilka drömmar skapar vi? Och finns det en baksida med vårt budskap?

— — —

Medvetenhet
För att kunna ta ansvar för vår kommunikation behöver vi vara medvetna om vilka konsekvenser den kan leda till, i både det lilla och stora perspektivet.

Det kan vara enklare sagt än gjort, men jag uppmuntrar er till att tänka några varv extra och jag ska strax ge några exempel på frågor man kan ställa sig för att se sin kommunikation i ett större perspektiv.
Medvetandegör först och främst ditt varför - din ständiga ledstjärna. Vårt ‘varför’ behöver vara glasklart för att vi ska kunna fatta medvetna och ansvarsfulla beslut.


CHECKLISTA
Ansvarsfull Kommunikation
Reflektera över dessa frågor innan ni delar ert budskap:

VARFÖR
Varför vill du dela det?
Finns det någon bakomliggande tanke med det? Fundera över ert varför samtidigt som ni tar sig an de tre följande frågorna här nedan:

VINNARE & FÖRLORARE
Vilka är vinnarna och vilka är förlorarna när budskapet delas?
Exempel: Ibland kan utländska investerare vara de stora vinnarna och lokalsamhället de stora förlorarna.

BEHOV ELLER BEGÄR?
Fyller det mänskliga behov eller skapar det mänskliga begär?
I det här fallet är behov det mer grundläggande vi behöver för att leva medan begär är något vi vill ha, men inte alls behöver.
Exempel: Om vatten är ett behov är Coca-cola ett begär.
För att likna detta med besöksnäringen finns det resor som gynnar miljön på platsen där ett socialt och ekonomiskt utbyte sker mellan lokalinvånare och besökare.
Medan det finns turism som för ett turismföretaget främst handlar om att tjäna pengar trots negativ påverkan, och att det finns besökare som reser utan större intresse av att möta och värna det lokala, kanske bara för att få sol och värme eller för den delen, lugn och ro. Med vår kommunikation kan vi välja att tillgodose behov, och minimera att öka begär.

VEM ÄR JAG?
Vem är jag att dela detta?
Det här har inget med jante att göra, utan om kunskap, samverkan och förståelse.
Kan du ta på dig ansvaret för att dela budskapet, är du en del av det som kan påverkas? Om inte - kan du ta reda på mer för att axla det ansvaret?
Exempel: När en reseinfluencer eller marknadsförare av en plats tipsar och delar om “dolda pärlor” utan att ha förståelse för vad det kan leda till för de som lever och arbetar där. Man får egen vinning i sina kanaler eller i sin yrkesroll, men får inte i vardagen leva med konsekvenserna av den påverkan på plats.
OBS! Gäller naturligtvis inte i alla situationer, men tänk igenom när det kan vara aktuellt och inte, och i vilken omfattning.


Goda exempel

Det kan vara företag som använder sina plattformar inte bara för att sälja till kunderna, utan som även passar på att informera om platsens behov och betydelse, de berättar om sitt varför och skapar både intresse och engagemang för sina hjärtefrågor. De förmedlar kunskap om platsens historia, kultur och natur samt hur man besöker dem med respekt.

Det kan också handla om att vara tydlig med vad som gäller och vilka besökare man kan välkomna och om det finns begränsningar för vad man kan hantera.


REFLEKTIONER:

Bolla gärna med kollegorna eller vänd och vrid på egen hand kring
positiva och negativa konsekvenser av följande:

  • I förlängningen, vad kan budskap som “Res bort från den grå vardagen” bidra till? Får vi de besökare vi vill ha? Skapar vi den värld vi vill leva i? Hjälper budskap som dessa att fylla behov eller skapa begär?

  • ”Coolcation” - vilka är konsekvenserna av att använda begreppet, vilka signaler sänder vi ut? Återigen, får vi de besökare vi vill ha?

  • AI-genererade bilder av besöksmål - OK eller inte? I vilka situationer kan det passa bra och vilka bilder vill vi inte skapa med AI?



Föregående
Föregående

Kort om Platsens Betydelse

Nästa
Nästa

Kort om Regenerativ Turism