Hjärtats väg – del 1: Det mest grundläggande som behövs

Välkommen till bloggserien ”Hjärtats väg”. Detta är en uppföljare till den tidigare serien ”Illusionerna i mitt liv”, vilken handlade om åren då jag ifrågasatte livsstil, mönster och strukturer i livet och den värld jag omgav mig med.

Den här gången kastar jag mig ut i en oviss framtid, på en resa där jag nu är redo att bygga upp något nytt, med hjärtat.

Steg för steg kommer jag fördjupa mig i olika tankar som alla handlar om att leva livet med hjärtat som vägvisare. Jag är säker på att vi har alla en slags inre vägvisare i hjärtat, som är connectad med vår omgivning. Därför kan den vägledning som genuint kommer från hjärtat inte vara egoistisk, för den inkluderar inte bara vårt eget välmående – utan även vår omgivnings.

Jag gillar ju att fundera på vad jag egentligen behöver, och vad jag verkligen njuter av att ha i livet. För visst borde vi alla få ha tillgång till de båda! Men finns det en gräns så att vi kan få för mycket av det goda? Vad händer med oss själva och vår omgivning om vi tar mer än vi behöver, och kan det vi njuter av i längden skada oss själva och vår omgivning?

Här i inlägget berättar jag mer om mina tankegångar kring just behov, och längst ner i inlägget delar jag med mig av två övningar som jag kommit på mig själv med att göra, och som verkligen hjälpt mig med prioriteringar.

OK, då kör vi…

När jag sa till mig själv att jag ville leva livet helhjärtat insåg jag att det inte bara var något att kasta sig ut i. Det krävdes en hel del reflektioner och iakttagelser av mig själv och det liv jag levde.

Så jag började från grunden med att fundera över mina mest grundläggande behov för att vara människa. Vad behöver jag som människa för att överleva, hur kan jag få tillgång till det idag?

MAT & VATTEN
Det första som dök upp var mat och vatten, och vid första anblick var det något jag trodde mig ha. För i nuläget kan jag få tag i mat från butiken eller gårdsbutiker och jag kan få renat dricksvatten från kommunala ledningar. Idag. Hur det kommer vara med inom en överskådlig framtid är osäkert. Livsmedelsbrist och förorenat grundvatten är några av de konsekvenser som väntar till följd av klimatförändringar och andra samhällskriser.
Så det finns all anledning till att återkomma till det, att säkra de resurserna för oss som lever här idag och framtida generationer. Men i nuläget har jag de behoven tillfredsställda.

Men bara för att jag har de behoven tillfredsställda idag, så behöver jag inte ta mer än jag behöver. Det är en ny tanke för mig. Bara för att jag idag har fri tillgång till mat och vatten så behöver jag inte ta mer än jag behöver. Hur skulle min kosthållning förändras om jag helhjärtat skaffade mat med den filosofin – att bara skaffa den mat jag behöver, inget mer. Tänkvärt. Spännande. Utmanande. Nyttigt.

SKYDD
Ett annat viktigt grundbehov är skydd från olika väder. Att ha en skyddad sovplats och kläder som svalkar i värmen eller värmer i kylan. Som håller mig torr och som låter mig vila tryggt från faror.
Här kommer bostaden in i bilden. Den som jag sålde för 1,5 år sedan…
Att inte ha en fast bostad har varit utmanande på många sätt, och det har fått mig att reflektera mycket över vad ett hem är. För visst har det gått att lösa den här tiden – jag har haft skyddade sovplatser och kläder efter väder, men just hemmet visade sig betyda mer än bara skydd. Ett hem kan också vara en stor del av två andra grundläggande behov…

TRYGGHET OCH FRIHET

Ett hem är också en plats för trygghet och frihet. Två behov som inte är materiella, men som rent känslomässigt är lika viktiga som mat och skydd.
Jag fick också känna på att det ena inte utesluter det andra av de två – det får inte bli trygghet på bekostnad av frihet, men inte heller frihet på bekostnad av trygghet.

Så, då det gäller bostad så är det inte bara en plats där man söker skydd, det är också en plats för trygghet och frihet. Eller kan vara. Det behöver inte vara det… Mitt hem var nämligen min plats för trygghet och frihet och när den försvann, så gick jag även miste om de två.

Jag var nyfiken på att se om jag kunde finna dem på annat sätt än just genom en fast, permanent boplats. Kan man finna tryggheten och friheten i livet självt, i sig själv? Eller måste jag ha en fysisk plats eller en fysisk person för att uppleva dem?
Det var inte lätt, det var en prövning. Och det är för tidigt att säga vad jag fann och hur det kommer påverka mitt liv framöver. Men utan tvekan fann jag en betydligt större trygghet och frihet i mig själv, i livet och i mitt samspel med andra människor. Att lämna den egna buren, även om den är trygg kan för stunden skaka om ens värld. Men när den omvärld man lever i är en öppen plats och välkomnar en, så kan man känna en än större trygghet och frihet till livet självt.

Ett hem är för mig idag symbolen i att kunna finna möjligheten till att få ro och samla kraft, där man alltid känner sig välkommen och kan ”slicka sina sår”. Ett hem behöver således inte vara mitt eget och det behöver inte bestå av fyra väggar som omsluter mig från omvärlden.
Jag behöll några textilier när jag lämnade huset. De har följt med mig under tiden jag förflyttat mig och gjort att jag kunnat ”boa in” mig snabbt på nya ställen. Lite kul att jämföra det med snuttefiltar och gosedjur som små barn kan bära med sig för att snabbt finna trygghet med. Jag tror det är samma känsla som lever kvar i oss vuxna, att ha något som vi känner igen och kan plocka fram när det stormar omkring oss.

Men trygghet och frihet är inte bara kopplad till bostaden.
Att känna trygghet ser jag också som i att känna sig ”good enough”, att känna att jag har stöd och support i att vara den jag är och att jag inte lever under hot för liv och hälsa. Att jag har det jag behöver för att vara den jag är, vill, kan och ska vara.

Frihet i att vara obegränsad, otyglad, ej i knäet eller under kontroll av någon annan. Mod och frihet att säga, uttrycka och vara den jag är och göra det jag vill, kan och ska göra i det här livet.

Ellen Key pratade om att skapa ”ett hem för själen”, jag undrar om vi med vårt samhälle kan skapa ett hem för själen. Där skolan, politiken och näringslivet sätter individen och livets utveckling före makt och ekonomi.

För om vi i oss själva kan finna ro och kraft, och känna oss värdefulla i det livsnät vi är en del av… Då kan vi också vara människor som andra kan finna ro och kraft hos, där de kan känna sig välkomna och inkluderade. Kanske är inte ett hem platsen där vi skärmar oss av från omvärlden, kanske är vårt hem där vi möts och välkomnas att vara de vi är för stunden.

SUMMERING
Vi har idag så mycket mer än vi behöver, och lever väldigt avskärmade med en mängd prylar vi egentligen inte behöver, äter en mängd mat och snacks vi egentligen inte behöver och sätter upp skydd mot omvärlden för att inte visa alla sidor av oss själva.
Men vi har det vi behöver, så vi kan, om vi vågar, släppa taget om det vi inte behöver... Allt vi behöver finns mitt framför näsan på oss och vi lever redan i det. Vi behöver bara påminna varandra om det.


Min inre taoist hälsar:

”Vem är det som vill ha?

Den som tror att den saknar något.”



Jag har, just nu, det jag behöver för att leva. Jag kan finna skyddade och trygga sovplatser och jag kan bo periodvis på olika platser. Jag kan förvara och tillaga mat, jag har kläder, jag kan utföra hälsovård och hygien. Jag har tid att vistas i naturen och ta del av dess rytmer, jag har tid att känna kontakten och umgås med min omgivning och att kramas med människor som står mig nära. Vad mer behöver jag?

 

JUST WORDS…
Avslutar med några random ord och meningar som jag stolpat upp under min djupdykning i de grundläggande behoven:

  • Att inse att man är och har tillräckligt.

  • Det räcker att ha behoven uppfyllda, de behöver inte vara överfyllda.

  • Att det är rädslan för att förlora någon, något materiellt eller bilden av oss själva som gör att vi klamrar oss fast vid det vi egentligen borde finna modet att släppa taget om.

  • Att vara tyst dämpar livskraften.

  • I kärlek ställer man inga krav.

  • Att ha rätt är inte ett mål, det är utvecklingen i sig som är målet.

  • Att förnekelse är något vi omedvetet använder oss av för att skydda oss från den förändring vi ännu inte har modet att bemöta.

  • Var inte rädd för förlust, för den finns inte.

  • Gör mina motargument medvetna.

  • Vilken rädsla ligger bakom när makt och kontroll kliver in?

  • Rikta ett tack in, inte stolthet ut.

  • Var nyfiken, det finns inget slutgiltigt eller korrekt, allt förändras – vad händer härnäst?

  • Allt förändras, i en viss takt. Det finns rytmer och cykler för allt, det är det enda beständiga – att allt, alltid kommer förändras.


 ÖVNING

Behovs & Njuta-listan

Min behovs- och njutarlista är det mest konkreta och livsförändrade jag gjort för mig själv, jag kan verkligen rekommendera alla att göra det på allvar. Så enkel, men så träffande.

Häromåret skrev jag två listor där jag på den ena stolpade upp allt sånt som jag ansåg att jag behövde för att leva och en lista med det jag gärna ville ha tillgång till för att förenkla livet och göra det roligare. Några exempel:

 Behovslistan:
- En trygg & skyddad sovplats
 - Möjlighet att förvara och laga mat
 - Tillgång till mat och rent vatten
 - Tillgång till första hjälpen och hälsovård
 - Möjlighet till hygien

 Njutalistan:
 - Friluftsutrustning
 - Kajak och gravelhojen som möjlighet till transport
 - Wifi, mobil och speakers
 - Böcker, anteckningsböcker och pennor
 - Filt, kudde och levande ljus

Skillnaden dem emellan är att på behovslistan hamnar sånt som jag behöver för min överlevnad, medan njutalistan inte har något med överlevnad att göra, men med livskvalitet.

 Jag tycker det här är en jättebra grej att göra för att snabbt få en översikt på vad som verkligen är betydelsefullt i livet. Med den som utgångpunkt kan jag sedan titta på vad jag har i mitt nuvarande liv och om jag verkligen behöver allt det, vilket syfte det fyller. Testa själv!

Du kan även titta på din njutalista och fråga dig om de saker som står med där på något sätt skadar annat liv i så stor omfattning att det i förlängningen kommer skada även dig själv och din avkomma. Om du misstänker att det är så, se om du kan ta bort eller ändra det. Eller lev med det en tid, låt det skava om det skaver. Skavet är bara en påminnelse om att ditt hjärta vill att du förändrar något i ditt liv.

 När du sen en dag är redo att ta klivet, kommer skavet försvinna och nya dörrar öppnas. Men jag vet hur det är… ibland måste det skava rejält för att man ska orka ta av sig skon och upptäcka hur skönt det faktiskt var att gå barfota, och välja en skonsammare väg. Metaforiskt uttryckt. 😊

ÖVNING

Mindset för minskad stress - Att ha tillräckligt med tid

Det här med tid har varit extra intressant det senaste året, för det känns på ett märkligt sätt som att den kan förhålla sig till mig. Alltså, inte att jag följer den, utan att jag låter den följa mig.

 Det låter som jag försöker förklara något som kan verka som magi eller galenskap, men det jag försöker förklara skulle lika gärna kunna få benämningen ”mindset”.

För att släppa taget om känslan som säger…:
 - ”det kommer jag aldrig att hinna”
 - ”det finns inte tid till det”
 - ”nu måste jag skynda mig”
 - ”jag vill att tiden ska gå snabbare, få detta överstökat”

 …så har jag istället känt att:
 +”jag kommer hinna det jag ska göra, och det jag inte hinner det skulle jag tydligen inte gjort”
 + ”all tid kommer finnas till det som ska göras”
 +”jag behöver inte skynda mig till något annat, jag är där jag ska vara och gör det jag ska göra
    nu”.
 +”jag tar ett steg i taget och bara begrundar hur allt är just nu”

 Och då kan man fråga sig om saker och ting gått åt skogen med ett sånt skiftande mindset?

 Närå, tvärtom så har njutet blivit mer, viktigare saker fått ta plats – och det som inte blev gjort var lika bra, och det som skulle bli gjort blev ändå av – och dessutom utan stress.

Föregående
Föregående

Hjärtats väg – del 2: Att skilja på sin vilja och andras

Nästa
Nästa

Hjärtats väg - att låta själen ta plats i världen