SAMHÄLLET – ”Illusionerna i mitt liv” - del 15

Välkommen till min mest personliga bloggserie hittills – en serie som kretsar kring mitt ifrågasättande av den livsstil jag haft eller har, om hur jag upptäckt att jag levt någon annans liv eller att jag levt mitt liv utifrån mitt ego, och inte mitt hjärta. En process såklart, gör nya insikter hela tiden.

Del 12-15 handlar om de stora krafterna i samhället som jag själv inte kan förändra, men som jag åtminstone kan förändra mitt förhållningssätt till och agerande gentemot.
Det finns en intressant paradox här - för även om jag som individ själv inte kan påverka vart de stora hjulen snurrar, så kan jag åtminstone välja MIN väg i livet, och även om det inte har stor betydelse för hjulet i sig, så har det en STOR betydelse för mig.
Och… det som helt naturligt påverkar hjulets riktning är åt vilket håll de som springer i det vill röra sig.

Varför skriver jag detta? För jag vet att ni som läser detta kommer kunna relatera till mycket av det jag skriver. För att allt för få talar om sånt här idag. För att jag tycker det är dags att röra om i grytorna så vi slutar slumra och börjar se världen med nya ögon.

 

Samhället, vilka illusioner döljer sig där och vad menar jag ens med ”samhälle”?
Ett samhälle är en grupp av människor inom ett visst geografiskt område som delar nätverk av olika slag. Det är människorna tillsammans som bildar samhället – utan individer skulle samhället inte existera. Det är inte staten eller politiken som är samhället – utan det är alla vi individer som lever tillsammans som är det.

Vi skapar tillsammans
Vi är alla med och bidrar till skola, sjukvård, konsumtionssamhället, kultur och miljö. Men ofta tycks vi vilja lägga skulden specifikt på politiska partier, myndigheter och storföretag när vi inte är nöjda med något i ”samhället”. Det är lätt att skylla ifrån sig på större makter, trots att de stora hjul, de krafter som snurrar i samhället, är skapade av oss individer. Och de kommer fortsätta snurra så länge som vi springer i dem. För utan oss – skulle de inte existera.
Vi har alla försatt oss i situationerna tillsammans - i det stora perspektivet, genom att vara en del av jargonger, genom att inte våga säga emot med risk att sticka ut, följt strömmen med rädsla för att bli utfryst, valt att delta i något vi inte vill göra för att vi inte vill riskera att förlora något eller rent av för att överleva. I varje sådan handling bidrar vi till det samhälle vi lever i.

Politiker vill bli omvalda och därför vara medborgare till lags. Storföretag vill sälja till konsument och så länge som vi köper deras tjänster och produkter så kommer de fortsätta växa.
Det är ett samspel mellan oss och dem. Jag skulle inte säga att de har makten över oss, jag ser det i så fall tvärtom. Så länge som majoriteten accepterar och lever med de beslut som tas och köper de produkter som säljs – så är vi med och snurrar hjulen.

Människor är inte onda. Jag tror det är med goda intentioner eller av rädsla som vi gör våra val. För även de som inte tycker som vi, vill ju försvara eller stå upp för något som de är rädda om, eller rädda för. Det samhälle vi har idag är resultatet av hundratals års utveckling, hur vi agerar och förhåller oss till varandra idag – blir det samhälle vi skapar för imorgon.

Alla följer trender
När trender förändras bland medborgarna i samhället så kommer naturligtvis politiken och storföretag att haka på det också – ni vet, de vill ju vara opinionen till lags. De kommer förmodligen vilja fortsätta locka oss med sina budskap.
Vill opinionen leva mer miljövänligt så är det den kommunikationen de kommer hålla, men nödvändigtvis inte efterleva… det beror på i vilken utsträckning opinionen väljer att köpa det som sägs eller säljs. Och så där håller det på så länge som vi alla bara pratar istället för agerar.

Så visst är det krafter som försöker behålla vårt intresse för dem – men vi har också kraften att välja det vi tror på i livet. ”Det är inte bilden som ska förstöras utan maskinen som skapade den. Om bara bilden förstörs kan maskinen skapa en ny”, som någon klok person sa. Det vill säga, så länge vi behåller och lever oförändrat, med acceptans för nuvarande ramar och struktur så kommer vi fortsätta få samma resultat, oavsett trender och vart vinden blåser.

Svenska myndigheter sägs veta bäst
Det talas ofta om att vi i Sverige är så trogna och kanske godtrogna våra myndigheter och institutioner. Där jobbar de som vet vad som är bäst inte bara för landet i stort, utan ofta  även på individnivå. Jämför man oss svenskar med andra nationaliteter ligger vi i topp med att förlita oss på ”experterna” i samhället, mer än på oss själva.
Hur fria är vi egentligen? Människor som levt i andra länder kan reagera på att vi svenskar utan att protestera rätar oss in i leden, med Janterädslan för att sticka ut och med tron om att någon annan vet vårt eget bästa.

”Jag gör ju bara mitt arbete”
Att bara följa order och att göra sitt arbete i situationer där man vill göra motsatsen är inte att följa sitt hjärta. Det gör inte världen till en bättre plats. Våra liv blir knappast bättre när vi går emot vår magkänsla och vårt samvete.
Allt vi gör får konsekvenser för oss och vår omgivning.
På vilket sätt påverkar du själv andras liv genom ditt arbete?

Maktlösheten – depressionen
Vad jag förstått är det när människan befinner sig i en situation i livet som hon inte kan påverka själv som hon lätt blir deprimerad. Det finns många sådana situationer idag, på arbetsplatser, i relationer, i förhållandet till sig själv och den man egentligen vill vara. När man känner sig fast i något, ett ekorrhjul, en identitet eller kontrollerad av någon. Man känner sig inte fri att vara den man vill eller leva det liv man egentligen vill leva.

Men vi har alltid ett val. Det är inte enkelt, men det är sanningen. Vi har faktiskt makten att förändra just våra egna liv och hur vi väljer att se på världen omkring oss. Bara den insikten och att påbörja den vägen i våra liv kan göra att maktlösheten avtar och livskraften ökar.

Jag tror det är viktigt för alla att känna att det är okej att gå sin egen väg i livet, de enda som tjänar på att människor är deprimerade är läkemedelsföretagen och de enda som tjänar på att människan känner sig maktlös är de krafter som vill kontrollera.
Som individer kan vi var och en själva fundera kring vad våra egna ageranden och uttalanden gör med andra människor – bidrar vi till att skapa mer maktlöshet, försöker vi ta kontroll över andra? Varför gör vi det i så fall – vad är vi själva rädda för att förlora eller gå miste om?

När vi använder ord som solidaritet – är det vad vi menar i ett större perspektiv bättre för helheten, eller för att vi vill få andra att göra just så som vi vill att de ska göra?


Solidaritet på felaktiga grunder
Fint ord, fin innebörd: ”En för alla, alla för en”.
Att som individ hjälpa till för att helheten ska bli bra, det är vi nog många med på. Men även om ordet betyder något vi vill stå för, så kanske inte vårt handlande, i ett större perspektiv, gör det.
Kan det bli fel att vara solidarisk? Nja. Men man kan missuppfatta vad det innebär att vara solidarisk. Om man tror att vara solidarisk är att räta sig i ledet. Något som i förlängningen leder till att vi blir mer lika varandra och sticker ut mindre och mindre. När vår gemensamma välfärd kanske istället är som bäst när vi får utrymme att vara och leva som de individer vi är.
 
På så vis kan solidaritet också vara att faktiskt säga ifrån, att stå upp för det man själv tror på. För att ständigt försöka vara solidarisk genom att räta sig i leden, skulle innebära att ge upp sina behov och önskningar till förmån för andras önskningar och behov på ett sätt som hämmar en själv – och därmed även samhällets långsiktiga utveckling.
Jag tror mer på mångfald OCH samarbete som grund för samhällets välfärd, än räta led.

Notera att jag skriver mångfald OCH samarbete. Det spelar ingen roll om man har mångfald om man inte har samarbete i ett samhälle. Det är först när individer får verka som de är, som mångfald skapas och genom samarbeten oss emellan som liv och kraft kan verka.

Mångfald är grunden för välmående individer och samhällen
Det gäller inte enbart i naturen där biologisk mångfald är grunden för hållbara ekosystem. Även social mångfald är en grund för att individer och samhällen ska fungera optimalt.

Men samhällets välfärd är idag inte detsamma som individens välfärd.
Det visar sig i den press och stress vi skapat kring skola, arbete och konsumtionshets. Vi ska uppleva spännande saker på löpande band och kan till och med bränna ut oss på att försöka leva mer ”hälsosamma” liv.

Det visar sig också i den sociala kontroll vi kan ha på varandra.

Alla ska inte med…åt det här hållet.
Jämställdhet, rättvisa och ett samhälle som ska fungera för alla behöver fler vägar att gå.

Om jag säger att jag tycker vi borde agera för klimatet, så får jag höra att det inte är vad en utbränd person vill höra just nu. Om jag säger att äventyr är något som innebär risker så får jag höra att risker ska vi inte ta för det mår inte alla bra av.
Men vi kan inte alltid leva lika liv där vi alltid ska anpassa oss till att ”alla ska med”… åt vårt håll. Alla ska ha sin väg.
Alla har lika värde, alla har lika stor rätt att gå sin väg.

Håll inte tillbaka de som vill dra och klandra inte de som vill vila. Under en livstid kommer vi alla befinna oss i de båda lägena.


Sammanfattning
Är vi så fria som vi vill tro i Sverige?
Jobbar vårt samhälle mestadels utifrån att individerna i det ska må så bra som möjligt, eller för att samhället i sig ska vara så produktivt som möjligt, och i så fall varför? Varför ska hjulen snurra och vad händer om de inte gör det?
Vi kan inte finna vår plats i ett system som inte är anpassat för oss, vi behöver därför skapa de system vi är anpassade för.

En individ som i alltför stor utsträckning håller tillbaka sig själv till förmån för, eller av rädsla för andra – blir en maktlös person. En person som känner sig maktlös blir deprimerad. Ett samhälle där många människor känner sig deprimerade eller inte vill sticka ut blir ett enfaldigt samhälle som stagnerar.
Vill vi ha livskraft, drivkraft och framåtanda så finns det bara en sak att göra – släpp fram individerna och låt deras passioner ta plats i världen. Låt alla vara de som de är och vill vara fullt ut, döm inte, bestäm inte, kontrollera inte. Det gäller oss alla, på alla nivåer.

Att se illusionerna i det liv man lever
När vi lever våra liv fullmatade med upplevelser och information och aldrig får tid till att stanna upp så kommer vi inte se illusionerna. Det är när vi för en stund gör oss fria i tanken, som insikter kan komma.
Att hålla igång tankeverksamheten kan göras på många sätt idag… att försjunka sig alltför mycket i andligt sökande kan också bli en flykt i sig, att ständigt resa bort från vardagen kan också bli en flykt i sig. Men att stanna upp i det som är vår vardag och börja skala bort tankar och begrunda vilka känslor som uppkommer och varför, följa den tråden. Sitta och glo en eller ett par dagar på vattnet. Det är vad jag själv gör regelbundet och som hjälper mig att lyssna inåt.

Att se värdet i att vara sig själv med andra
Det är självkärlek om något… att förstå att det inte är när man försöker vara som andra som man blir värd något, utan att det är när man är sig själv fullt ut och samtidigt väljer att samarbeta med sin omgivning som man är som allra mest värdefull. Då mår man själv som bäst, då bidrar man till livskraft i samhället – till det liv som vi människor skapar tillsammans.

Be you, be true – and be passionate about what you do!


Världen som vi tolkar den
Det här är mina ord om samhället utifrån mitt perspektiv. Allt är inte svart eller vit, man kan vända och vrida på det mesta till för- och nackdel. För att hylla eller sänka.
Om du läst allt förstår du säkert att jag inte alls är ute efter att du ska tycka som jag – jag gillar när vi tycker olika. Jag har mina ord och lever mitt liv. Du har dina ord och lever ditt liv. Så länge som vi har den respekten för varandra och är villiga att samarbeta i de fall vi möts så är det bara positivt.

Kanske har du läst detta med ögon som säger dig att jag uppmanar till att Give up. (ge upp)
Kanske har du läst detta med ögon som säger dig att jag uppmanar till att Fuck up. (skapa kaos)
Eller har du kanske läst en text där jag uppmanar dig till att Give a fuck (bry dig).

Du kan säkert tolka orden på olika sätt.

They are still just words…
         …and actions always speaks louder than words.

Föregående
Föregående

AVSLUTNING – ”Illusionerna i mitt liv”

Nästa
Nästa

LÄKEMEDEL - ”Illusionerna i mitt liv” - del 14