Boktips: “Visdom för människor i en föränderlig tid”

Jag tycker mycket om att utbyta tankar och erfarenheter med andra, både i tal och i skrift. Något som säkert märks med tanke på det jag skapat genom åren i form av events, föreläsningar, workshops, kurser, podcast, intervjuer och videoprojekt. Så gillar jag ju att läsa också – och i vanlig ordning vill jag dela med mig av det som berör mig.

Under sommaren tänkte jag därför dela några favoritböcker med utdrag, citat och mina anteckningar från läsningen. Böckerna handlar oftast om vad det innebär att vara människa och hur vi lever i relation till vår omgivning. Sååå…. Vill ni följa med på en boktipsrunda?
Se det antingen som en inspiration till att själv läsa böckerna, till att få en snabbresumé om dess djupare innehåll eller mer än gärna – dela dina tankar om boken och det jag delat av den!

”Visdom för människor i en föränderlig tid"”

Kyaga

Här är några löst utvalda delar, lite av vad jag tar med mig från boken – ibland citerat, ibland direkta utdrag och ibland en sammanfattning av mig. Siffran innan, visar vilken sida i boken som texten är hämtad/sammanfattad ifrån.

14
Vetenskapens utveckling. Kunskapen har ökat, men inte visdomen.
ChatGPT: ”Visdom är en form av kunskap och förståelse som handlar om att se saker ur ett bredare perspektiv och förstå sammanhang mellan olika fenomen. Det innebär att man har en djup förståelse av livet och människans plats i världen, och att man kan använda den kunskapen för att ta kloka och välgrundade beslut…”

17
Yuval Harari: AI kan radera ut demokrati och skapa en digital diktatur genom att koncentrera makten hos en liten elit. Vi måste, enligt YH, se till att  inte allt för mycket data koncentreras hos några få.

23
Att framhäva vad man är, är att dra fram skillnader, istället för att se likheterna.

26
För det allmännas bästa! En växande skara populationsetiker som diskuterar hur man kan värdera framtida liv. Hur ska våra barnbarns liv värderas i relation till de restriktioer vi idag behöver göra?

36
Balans mellan känsla och eftertanke, reflektera över oss själva, acceptera osäkerhet men ändå vara beslutsamma, inte ge upp… gaagna andra människor.

37
Personer som använder Google misstar den infon som sin egen. Vi överskattar vår kunskap, tror vi kan något, även när vi inte kan det. Alla kan utveckla visdom, men det krävs kreativitet och förståelse för varierade verklighetsåskådningar.

44
Visdom borde inkluderas i skolundervisningen, det har inte (bara) med ålder och livserfarenhet att göra.

51
Vi söker tystnaden, det ordlösa istället för det ordrika.

79
Vi tror att vi tänker rationellt, men i själva verket styrs vi av känslor och rationaliserar vårt tänkande i efterhand.

94
Ohälsosamma aspekten: Älta
Hälsosamma aspekten: Reflektion/kontemplation

102
Skolans betygsättning fångar inte upp kreativitet, förmåga till ledarskap och visdom. Intelligenstest möter en mycket begränsad del av människans tankeförmåga, minne och analytiska intelligens – men missar kreativitet och visom.

113
Intuition inte alltid rätt, vi tror mer på oss själva, tror vi är mer objektiva än vi är. Så som övning: Försök bevisa att jag själv har fel.

118
Idéer växer fram/den kreativa processen:
- Förberedelse
- Ruvande
- Upplysning
- Bekräftelse

123
Dagdrömma/Tankevandra!

128
Nyfikenhet ökar vår minnesförmåga.

130-131
Kreativitet är eftersträvansvärt, men nya idéer uppskattas inte alltid. De flesta föredrar att göra som de alltid gjort. Vi vill inte förändra vanor som fungerar, inte ens om de inte fungerar. Det är besvärligt att ändra sig. Ofta finns en rädsla för det okända.
Många lärare föredrar icke-kreativa elever och skoladministratörer föredrar icke-kreativa lärare.

Ordet ’trots’, för tanken till någon som inte vill samverka, som sätter sig emot det som har bestämts, uppfattas som uppror, som att uppmana till fientlighet. Trots att det kan ses vara positivt, nödvändigt. Det krävs envishet, mod att motsätta sig…och kunskap.
För att ’ta ställning’ måste man vara insatt i frågan.
Forskaren Robert Sternberg om trots i 3 delar:
1, Trotsa massan – idéer som utmanar den allmänna ordningen accepteras sällan
2, Trotsa dig själv och dina förutfattade meningar – du är ditt värsta hinder
3, Trotsa hela tidsandan – om idén är revolutionerande, trotsa alla de utgångspunkter som vi alla utgår ifrån och tar för givna.

----------------

Det var några av mina anteckningar efter att ha läst boken.
Hoppas de gav dig någon tanke att ta vidare, en nyfikenhet att utforska mer!

Vad väcks hos dig?

Föregående
Föregående

Boktips: “Sand Talk”

Nästa
Nästa

Boktips: “Om tiden och vattnet”