Boktips: “Närmare Naturen”

Jag tycker mycket om att utbyta tankar och erfarenheter med andra, både i tal och i skrift. Något som säkert märks med tanke på det jag skapat genom åren i form av events, föreläsningar, workshops, kurser, podcast, intervjuer och videoprojekt. Så gillar jag ju att läsa också – och i vanlig ordning vill jag dela med mig av det som berör mig.

Under sommaren tänkte jag därför dela några favoritböcker med utdrag, citat och mina anteckningar från läsningen. Böckerna handlar oftast om vad det innebär att vara människa och hur vi lever i relation till vår omgivning. Sååå…. Vill ni följa med på en boktipsrunda?
Se det antingen som en inspiration till att själv läsa böckerna, till att få en snabbresumé om dess djupare innehåll eller mer än gärna – dela dina tankar om boken och det jag delat av den!


”Närmare Naturen”

Först ut i sommarens boktips är ”Närmare Naturen” av Åsa och Mats Ottosson och Roine Magnusson

Här är några löst utvalda delar, lite av vad jag tar med mig från boken – ibland citerat, ibland direkta utdrag och ibland en sammanfattning av mig. Siffran innan, visar vilken sida i boken som texten är hämtad/sammanfattad ifrån.

21
Hur naturvistelse påverkar människan positivt:

·       Minskad stress

·       Förbättrad kommunikationsförmåga

·       Ökad kreativitet

·       Bättre humör

·       Ökad motståndskraft mot sjukdomar

38
Man har alltid sällskap. Ju mer man stillnar, ju mer uppfattar man och tvärtom.

42
Skogsbad /Skogsmindfulness. (Shinrin-yoku på japanska).
Myntades 1982 av Tomohide Akiyama. Han jobbade då för japanska motsvarigheten till skogsstyrelsen. Skogsbruket är, och var, i en svacka. Han tänkte att utvalda skogar skulle kunna bli en tillflykt för stressade storstadsbor och turister.
Den japanska kulturen har starka band till naturen, framförallt via den traditionella religionen ”shintoismen”. I den ses naturen som besjälad och bebodd av andeväsen och gudomligheter, ”kami”.

43
…aktiviteter för alla, läkarsamtal, stjärnskådning, trähantverk, meditation och yoga i skogsmiljö.

46

Utbildning av skogsterapiguider och skogsterapeuter, finns i tre steg. De ska ha kunskap om skogens hälsoeffekter, miljön och biologin i skogen, känna till stigar och promenadvägar i ”sin” skogsbadsskog och kan (förutom att leda guidningar) ge besökare råd om avslappnande skogsaktiviteter att göra på egen hand.
En skogsterapeut har ovan + utbildning i hälsopsykologi och kommunikation, kan  använda djupgående skogsterapeutiska övningar och lägga upp program.

47
Stora hälsoeffekter efter skogsvistelser på minst 4 timmar med 5km promenad (annars är ”doseringen” 2h lugn promenad ca 2,5km)

50
Fördel gå med guide – med jämna mellanrum bli påmind om att fokusera på sinnesintryck och få nöjet att prova enkla övningar som ökar avslappning, naturkontakt och sinnesnärvaro.

Gör själv:
1, Välj ostört ställe
2, Stå, sitt, strosa, ligg. Öppna sinnen.
3, Upprepa ofta

52
15 minuters skogsvistelse räcker för lugn och ro, för den som är ute en hel dag kan effekten (blodtrycket) sitta i fem dagar. En tredagars vistelse ger effekt på sitter i 30 dagar framåt.

64
Vatten. Människan har alltid dragits till vatten, för att hitta mat och dryck. Strandnära platser var lättare att försvara och lockade till sig villebråd.

66 Vatten erbjuder möjligheten att kliva ner i det, att omslutas av det.

68. Simmande i det fria är speciellt, man är ”i” naturen mer intensivt. Känslan av att vara i nuet är stark.

94
Molnskådning. Ett sätt att vardagsmeditera.

96
Om molndroppar växer sig tillräckligt mycket blir de tunga… molnet dör lösande sig i en skur av svala droppar, som Karin Boye skrev.

101
Solen/ljuset. Förr, innan elljus och datorer, fick kroppen nästan alltid det ljus den behövde för att fungera. Man arbetade ute på dagen och hade begränsat med ljus på kvällen. Våra moderna liv stör den dygnsrytmen.
Några dagar ute i naturen är ett effektivt sätt att ställa in den klockan och återfå den naturliga dygnsrytmen.

106
På tal om tid… Om man viker av mer tid, ex för fjällvandring eller pilgrimsvandring… sägs det att det är den tredje dagen det händer. Kallas t.o.m. för ”three-day effect”. Problemlösningen förbättras med 50% efter tre dagar ute.

·       Hjälper mot rubbade dygnsrytmer och dåliga sömnvanor

·       En kropp med osynkad dygnsrytm ökar risken för hälsoproblem och sjukdomar

·       Kroppsklockan stämmer mer med naturens, pigg morgon, trött kväll.


(sidnummer saknas)
Tiden.
Vi har levt ca:
- 10 000 generationer i naturen
- ca 500 generationer nära naturen
- få generationer som stadsbor
- en generation på webben

133
Leva som på stenåldern? Nej, vi ska inte gå bakåt, vi ska gå inåt. I såväl grottmänniskan som en webbmänniska finns en biologisk varelse trots att omgivningarna förändras. Inte ’lev som du var’ utan ’lev som du är’.

135
Det handlar inte bara om att vila och ta det lugnt… Det kan också handla om att använda våra kroppar, anstränga oss, göra, skapa!

147
Det finns 8,7 miljoner arter – EN av dem är homo sapiens. Liv har funnits på jorden i 3,8 miljarder år, och homo sapiens har funnits i ca 200’-300 000 år.
Märk upp en sträcka av 38 meter och gå den med denna tanke…
När du gått:
34 meter – bara liv i haven
36 meter – dinosaurier kom
37,35 meter – dinosaurier dog ut
37,98 meter – Primatsläktet Homo utvecklas
37,99,98 meter – Homo sapiens utvecklades (för 2 milimeter sedan)

150
Naturhälsoforskare kom fram till ”I möte med naturen startade existentiella reflektioner som påverkade deltagarnas självbild och synen på deras livssituation”.

151
Fem vägar till välbefinnande:
1, Att knyta an (connect)
2, Att uppmärksamma
3, Att ge
4, Att fortsätta lära
5, Att vara aktiv

156
Vissa som mår dåligt eller vill processa använder fötterna för att komma ut, ex hemomkring, fjällvandring, pilgrimsvandring. En rehab.

161
En naturforskare i Alnarp som under en rehabilitering upptäckte stenar och stenhällar. De gav honom trygghet, utstrålade tidlöshet och harmoni. De talade till honom, inte i ord utan i känslor.

172
Vi har nu så stor distans till naturen att vi försämrar våra liv istället för att förbättra dem. Kallas Nature Deficit Disorder… vilket är de mänskliga kostnaderna av att vara fjärmad från naturen.

- - - - - - - - - -

Det var några av mina anteckningar efter att ha läst boken.
Hoppas de gav dig någon tanke att ta vidare, en nyfikenhet att utforska mer!


Om jag ska koppla det här innehållet till något av det jag själv arbetar med så ligger det närmast:
- Skogsbad på Omberg eller Tiveden (för små och medelstora)
- Tiveden Nature Retreat – öppet för alla
- Naturmeditation på Omberg eller Tiveden (för små och medelstora grupper)

Jag har en önskan om att fler ska minnas och återupptäcka hur det är att inte bara leva i och av naturen, utan att faktiskt leva MED den.

Vad väcks hos dig?

Föregående
Föregående

Boktips: “Antifragile - things that gain from disorder”

Nästa
Nästa

Nationaldagen