Boktips: “Du ska inte tro att du är något”

Jag tycker mycket om att utbyta tankar och erfarenheter med andra, både i tal och i skrift. Något som säkert märks med tanke på det jag skapat genom åren i form av events, föreläsningar, workshops, kurser, podcast, intervjuer och videoprojekt. Så gillar jag ju att läsa också – och i vanlig ordning vill jag dela med mig av det som berör mig.

Under sommaren tänkte jag därför dela några favoritböcker med utdrag, citat och mina anteckningar från läsningen. Böckerna handlar oftast om vad det innebär att vara människa och hur vi lever i relation till vår omgivning. Sååå…. Vill ni följa med på en boktipsrunda?
Se det antingen som en inspiration till att själv läsa böckerna, till att få en snabbresumé om dess djupare innehåll eller mer än gärna – dela dina tankar om boken och det jag delat av den!

”Du ska inte tro att du är något”

Flera författare samlade

Här är några löst utvalda delar, lite av vad jag tar med mig från boken – ibland citerat, ibland direkta utdrag och ibland en sammanfattning av mig. Siffran innan, visar vilken sida i boken som texten är hämtad/sammanfattad ifrån.

44
Om Sociala medier
Att berätta och dela bilder betyder inte så mycket om ingen ser det. Publikens bekräftelse har betydelse. Det sägs ofta till användarna att de kan självskapa, utveckla jaget osv – med egentligen sker en begränsning då målet blir att nå ett erkännande.

52
Det personliga varumärket. Var autentisk, för att locka igenkänning. Är inroniskt nog en motsats till att vara unik.

53
Vi uppmanas se på oss själva som en vara.

78
Böcker om personlig utveckling utger sig vanligtvis för att bryta med självupptagenhet, men effekten blir snarare ett förstärkande. Jag är är och förblir i fokus, målet är att bevaka dess gränser och möjligheter att expandera. Självhjälp kan idag handla om att distansera sig från ’energitjuvar’ = narcissistiskt drag.

79
Genom att uppmana oss att dra oss tillbaka in i oss själva har den terapeutiska tron fått oss att överge medborgarskapet och politiken, och ersatt det med narcissistisk självupptagenhet.

80
Ibland kommer en brasklapp att inte bli egoistisk, i en unison kör om att hylla sig själv och undvika alla som kritiserar en.

88
Via ’äventyret’ kunde riddaren överge sin underordnade ställning och förverkliga det ha upplevde som sin ’sanna natur’. Äventyret var ett sätt att bryta mot den ordning som definierade vem man var.
Att bryta upp kunde leda till något bättre, det gällde dock att ha modet att sätta allt på spel för att ge sig hän åt äventyret, slumpen och tillfälligheten. Man riskerade att förlora allt.

94
’Uppbrottsromantik’

50-talets folkhem… det materiella välståndet kunde innebära att man sövdes till ro genom löften om villa med bil. En man som köpt hus och nu inte kan flytta sa: ”Ens personlighet har krympt och själen fått skyggpallar… man har blivit stationär i tanke och handling” – ur en intervju ur ”Skönast på jorden är Kvikkjokk”.

96
De såg fram emot sängvärmen, sofflocket, de arbetade sina åtta timmar uteslutande för att bli lediga.

116
Frihet finns inte i sig. Den blir till i relation till det som avgränsar och bestämmer den. Styrandet ska begränsas till att skapa möjligheter för marknaderna att fungera självständigt.

118
AntiJante
När individen fostras till frihet framträder den som inte längre beroende av kulturen.

119
Samhällets gemenskap bygger inte på gemensamma normer, istället utgörs den av en allt större mångfald.

139. Boendeförhållanden: De rikas behov av de fattiga, de frias behov av de ofria, individens behov av massan. Frihet och underordning är två sidor av samma mynt.

----------------

Det var några av mina anteckningar efter att ha läst boken.
Hoppas de gav dig någon tanke att ta vidare, en nyfikenhet att utforska mer!

Den här boken väcker tankar om image, profilering och marknadsföring. I några av mina föreläsningar och workshops lyfter jag frågan om vårt varför, vad vi påverkas av och vilka vi vill påverka. Om ansvarsfull kommunikation.

Ni kan läsa mer om mina föreläsningar här!
 
Jag har en önskan om att fler ska se att naturen inte bara är ett intresse som några människor har som hobby. Att förstå naturens roll för människan och vice versa är att se vad som ger oss liv och vad som gör oss levande. Det handlar inte om att överleva - det handlar om att leva livet fullt ut.
För det behövs frihet - och en förståelse för påverkan.

Vad väcks hos dig?

Föregående
Föregående

Boktips: “The Awakened Family”

Nästa
Nästa

Boktips: “What are you doing with your life?”